Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Universitetet i media

Mediabevakningsföretaget Retriever utför en kontinuerligt uppdaterad sammanställning av hur Göteborgs universitet skildras i media.

Aktuella pressklipp

6 myter om förkylningen som du förmodligen inte visste om

[2018-02-18] Så du har, efter att i veckor sicksackat längst gatorna i hemstaden likt en amerikansk fotbollsspelare på väg mot endzone i all sin hast för att göra den avgörande touchdownen, dragit på dig en förkylning.

[Nyheter24]

Åse Holmberg har Tele2 i blodet - nu börjar nästa kapitel

[2018-02-18] Karriärsöndag Mitt i Com Hem-affären firar kommunikationsdirektören Åse Holmberg 10 år på Tele2. För Resumé berättar hon om de starka banden till arbetsgivaren - och hur det är att leva med ovissheten som kommer med fusionen.

[Resumé]

De gör animerad film på lovet

[2018-02-17] Foto: Anne Engström Ida Brask, Joline Brask, Grace Kanyasit, kursledaren Erik Löfdahl, Frida Westergaard med mamma Sofia Westergaard, Sebastian Drugge, Petronella Drugge,

[Borås Tidning]

Bokförläggaren Gui Minhais öde har rötter i kulturrevolution...

[2018-02-17] Han fördes bort i Thailand och har nu framträtt tre gånger inför kinesiska medie...

[Dagens Nyheter - Login]

Hon fick träffa drottningen: "Det var jättekul men ganska nervöst"

[2018-02-17] Maria Davidsson var en av åtta som fick träffa drottningen Maria Davidsson från Jönköping fick åka till slottet och ta emot ett av åtta stipendier ur stiftelsen Drottning Silvias Jubileumsfond.

[Jönköpings-Posten]

Svenska filmer prisades på världens främsta kortfilmsfestival

[2018-02-17] Skuggdjur" och "Min börda" tog hem tre priser på Clermont-Ferrands filmfestival. När Clermont-Ferrands filmfestival avslutades och priserna delades ut belönades två svenska kortfilmer med totalt tre priser i den internationella sektionen.

[Filmtopp]

En känslosam resa för Rocky

[2018-02-17] Den före detta marinkårssoldaten återvände till Vietnam Rocky Schmit har levt med skuld och mardrömmar sedan sin tid som amerikansk marinkårssoldat i Vietnam. Återbesöket blev med andra ord väldigt känslosamt.

[Skövde Nyheter]

Efter #metoo: Förändra juristutbildningen

[2018-02-17] Efter metoo-uppropen i höstas, om sexuella trakasserier och övergrepp, höjs röster om förändrad juristutbildning. Juristernas egna metoo-upprop #medvilkenrätt samlade nästan 6000 underskrifter.

[Sveriges Radio Göteborg]

När världen var förtrollad

[2018-02-17] Ja, föreställningsvärlden såg lite annorlunda ut i det förmoderna Bohuslän. Jakten på häxor, eller troll och trollkonor, pågick framför allt under 1500- till och med 1600-talet runt om i Europa.

[Strömstads Tidning]

Mängder av plast läcker ut i Stenungsund

[2018-02-17] Miljontals plastpellets läcker ut i havet från den kemiska industrin i Stenungssund, visar en studie från Göteborgs universitet. Trots flera regelverk fortsätter läckagen.

[Fiskejournalen]

Så många röstade i landstingsvalet

[2018-02-17] Högt valdeltagande i länet. Valdeltagandet i det senaste landstingsvalet i Halland var 85 procent. Det är högst bland alla landsting. Lägst valdeltagande hade skåningarna, enligt siffror från Statistiska centralbyrån (SCB).

[24 Emmaboda]

"Hjälp oss hjälpa dig"

[2018-02-17] Lyssna "Hallå där tredje statsmakten!

[Upsala Nya Tidning]

Förbud mot omorganisation

[2018-02-17] LEDARE Erik Helmersson, ledarskribent i Dagens Nyheter, skrev i höstas att vi har en närmast religiös övertro på omorganisationer. Detta är ett av samhällets stora problem. " Vi ser det gång på gång.

[Nya Wermlands-Tidningen]

Greenpeace om pelletsutsläppen: "Oacceptabelt"

[2018-02-16] SVT Nyheter Väst kunde i onsdags berätta om stora utsläpp av plastpellets från industrier i Bohuslän. Miljöorganisationen Greenpeace reagerar nu på utsläppen.

[SVT Nyheter Väst]

Max tillbaka med Rocka sockorna-låt

[2018-02-16] 1 Snart är Max Ökvist, 10, från Altersbruk tillbaka med en ny musikvideo. Denna gång med en egenkomponerad, professionellt producerad Rocka sockornalåt.

[Piteå-Tidningen]

Statsvetare: Ingen sida kommer få egen majoritet

[2018-02-16] Den stillastående opinionen i Sifos februarimätning gör det alltmer tydligt att ingen sida kommer att få egen majoritet i valet, om det inte händer något väldigt dramatiskt.

[Omni]

Den spanska kliniken Santiago de Compostela går med i basement största prospektiva studien någonsin avseende ärftlig risk att utveckla bukspottkörtelcancer

[2018-02-16] Internationell validering genom samarbete mellan ledande cancercentra i Europa och USA är en viktig del av Immunovias utvecklings- och kommersialiseringsstrategi för portföljen av IMMray -test.

[Tanalys]

Frankrike inför högre koldioxidskatt med Sverige som förebild

[2018-02-16] Den svenska koldioxidskatten anses allmänt ha varit framgångsrik för att få ner våra koldioxidutsläpp. När nu Frankrike, världens femte största ekonomi, väljer samma recept hoppas många att fler länder ska följa efter.

[Sveriges Radio Vetenskapsradion]

GP/Sifo: Nu är Alliansen större även utan KD

[2018-02-16] Rörligheten är låg bland väljarna och det är jämnt mellan blocken i årets andra GP/Sifo-undersökning. Trots det är nu alliansen marginellt större än de rödgröna - även om KD skulle åka ur.

[Göteborgs-Posten]

Minnesord: Hans-Ingvar Johnsson, fd chefredaktör för DN

[2018-02-16] Förre chefredaktören vid Dagens Nyheter Hans-Ingvar Johnsson, Stockholm, har avl...

[Dagens Nyheter - Login]

Mer stöd för genterapi vid svår form av sjukdomen spinal muskelatrofi / 16 FEB 2018

[2018-02-16] Genterapin Spinraza har effekt även vid den näst svåraste formen av muskelsjukdomen spinal muskelatrofi, enligt en studie i New England Journal of Medicine.

[Läkartidningen]

Får dela på 100 000

[2018-02-16] Stipendiet är sammanlagt på 100 000 kronor, ett av de största av sitt slag i Sverige. Om stipendiaterna Sofia Olsson Sofia Olsson är född 1987 och uppvuxen i Kaxholmen, norr om Huskvarna.

[Värnamo.nu]

Spansk klinik går med i Immunovias studie PanFAM-1 för ärftlig bukspottkörtelcancer

[2018-02-16] Immunovia meddelar att det spanska universitetssjukhuset i Santiago de Compostela går med i PanFAM-1, en multicenter prospektiv valideringsstudie för tidig diagnos av personer med hög risk av...

[VA Finans]

Ett oväntat partnerskap

[2018-02-16] Först förslag till skärpt flyktingpolitik. Nu talar danska S också om regeringssamverkan med Dansk Folkeparti.

[Fokus]

Tomas Karlsson: Önsketänkande att klimatfrågan når utanför bubblan

[2018-02-16] Annons Tidningen Journalisten skriver om hur stort medialt utrymme som klimatfrågan kommer att få under valåret.

[Länstidningen Södertälje]

Studenter gör upp i glittrig Mello-tävling

[2018-02-16] I kväll gör åtta bidrag skrivna av studenter vid Malmö musikhögskola upp om två åtråvärda finalplatser. Det handlar om SMASK, Sveriges musikakademikers sång kåntest, en schlagertävling mellan Sveriges musikhögskolor.

[Lundagård]

Finns det killar som inte vill ligga?

[2018-02-16] Hon vill ligga, men inte han. Med sin långfilmsdebut Hjärtat vill Fanni Metelius bredda bilden av kärleksrelationer. - Alltså, ska vi typ prata om det här eller? - Vad är det vi ska prata om?

[Nöjesguiden]

Förslag om "mellanmålslag" för lägre advokatkostnader - ska inte överstiga tvistefrågan

[2018-02-16] Det saknas en "mellanmålslag", säger advokat Claes Lood i senaste avsnittet av Veckans Juridik och får medhåll av övriga gäster i programmet.

[Dagens Juridik]

Alzheimersforskare från Karlstad prisas

[2018-02-16] Erik Portelius från Karlstad forskar om Alzheimers sjukdom på Sahlgrenska akademin i Göteborg. Som ung forskare under 40 år prisas han nu. - Det är en jättestor ära att få ta emot ett sådant prois.

[Sveriges Radio Värmland]

Ingen enkel sanning bakom svensk OS-succé

[2018-02-16] Framgång smittar, hävdas det. Expertisen är dock inte så säker på att de svenska OS-framgångarna i Sydkorea har med varandra att göra. - Det är nog ganska marginellt, säger Magnus Lindwall, professor i idrottspsykologi.

[Svenska Dagbladet]

Nominera till Pam Fredmans pris 2018

[2018-02-16] Pam Fredmans pris delas ut för första gången i år, 2018. Priset ska gå till lärare och forskare vid Göteborgs universitet som gjort värdefulla insatser inom social hållbarhet och det livslånga lärandet.

[Medarbetarportalen]

Elisabeth Lindberg: Lobbying räddar välfärdsföretagen

[2018-02-16] Majoriteten av befolkningen är emot vinster i välfärden. Men vinstförespråkarna har haft små skäl att oroa sig. Med skrämselpropaganda, lobbying och egna kvalitetsmätningar säkrar man sin överlevnad, skriver Arbetets ledarskribent.

[Arbetet]

Ny Branch Manager på Dachser Sweden

[2018-02-16] Carl-Johan Westas (42) är ny Branch Manager European Logistics på Dachser Sweden ABs Göteborgskontor. Carl-Johan Westas har 22 års erfarenhet inom transportbranschen, bland annat från DHL och Bring.

[Industritorget]

Lördagens lunchmusik bjuder på rutinerad duo och ungt dragspel

[2018-02-16] På lördag öppnas dörrarna återigen till Lidköpings Folkets Hus foajé för en timmas fri lunchmusik. Den här lördagen är det duon Boman Hald med makarna Anna Boman Hald och Björn Hald som inleder.

[Lidköpingsnytt]

Hon står bakom unikt arkiv för queer rörlig bild

[2018-02-16] Konstnären Anna Linder lanserar ett nytt arkiv för queer rörlig bild. "Jag kände att det fanns ett tomrum att fylla här och att tiden var mogen, och att jag var rätt person att ta tag i det", säger hon.

[Fria Tidningen]

Ny stadsdirektör på plats i maj

[2018-02-16] Beslut på onsdag - politikerna står bakom Johan Fritz Johan Fritz väntas bli Jönköpings nästa stadsdirektör. Beslut tas nästa vecka och om allt går enligt planerna tillträder han i maj.

[Jönköpings-Posten Plus]

Stora mängder mikroplast läcker från Stenungssund

[2018-02-16] Miljontals plastpellets läcker ut i miljön från tillverkningsområdet i Stenungssund. Det visar en ny studie av forskare vid Göteborgs universitet. Trots flera internationella och nationella regelverk fortsätter läckagen.

[Miljö & Utveckling]

Psykologen: Det här är den typiska djurplågaren

[2018-02-16] Vilka är egentligen människorna som utsätter djur för lidande? Vi frågade psykologiprofessorn Pär Anders Granhag - som identifierade två huvudkategorier.

[Metro]

Petras vårdkritik: "Har varit nära att kvävas"

[2018-02-16] Utan regelbundna operationer hade Petra Hall inte kunnat andas. Men gång på gång...

[GT]

Hundratals kilo plast släpps ut i Stenungsunds fjordar

[2018-02-16] Mellan tre och 36 miljoner plastpellets släpps årligen rakt ut i fjordarna utanför Stenungsund och runt öarna Tjörn och Orust, enligt färsk forskning från Göteborgs universitet.

[ETC Göteborg]

SKL:s optimism är inte verklighetsförankrad

[2018-02-16] Underskotten växer i kommunerna - och problemet är inte bara finansiellt, skriver Jakob Heidbrink som tvivlar på SKL:s effektiviseringsoptimism och förordar att staten minskar sin omfattning och ambition.

[Dagens Samhälle]

Ta utsläppslarm på allvar!

[2018-02-16] Att havsnära industrier tillåts släppa ut tonvis av plast känns helt orimligt. Ledare 16/2. De ser ut som fiskägg, de små vitaktiga kulorna som ligger på stranden. Men skenet bedrar. De små kulorna är i stället ett hot mot livet i havet.

[Hallands Nyheter]

"Barnen mår bra av vuxna med trygg tro"

[2018-02-16] Det var inget snack om saken. Ingrid Ploghed visste tidigt att hon ville bli lärare. För ett år sedan blev hon rektor på kristna Betelskolan på Hönö utanför Göteborg. Familj Den blossar upp då och då.

[Dagen]

Statsvetare: Fokus på välfärd kan rädda S själ

[2018-02-15] Socialdemokraterna står inför ett vägval och bör välja att lägga fokus på en stor välfärdsreform i den starka konjunkturen. Det skriver Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet på DN Debatt.

[Omni]

Assistansprotester utan resultat

[2018-02-15] Två personer har överklagat Kalmars upphandling av personliga assistenter. Men mycket tyder på att överklagandena blir verkningslösa.

[Barometern Plus]

Svensk industri läcker tonvis med plast till havet

[2018-02-15] Framförallt undrar vi hur det är möjligt att det inte finns lagstiftning och tillsyn som förhindrar de här läckagen", säger Martin Hassellöv, professor vid institutionen för marina vetenskaper vid Göteborgs universitet.

[Extrakt]

Partierna är tydliga med att de vill få spinn i sociala medier, menar medieforskaren Marie Grusell. Foto: AP Photo, Björn Larsson Rosvall / TT Medieforskaren: "Moderaternas film är strategisk kommunikation"

[2018-02-15] Partierna strävar efter att röra upp känslor i sociala medier, menar medieforskaren Marie Grusell, som uppmuntrar folk att vara källkritiska till vad de delar.

[SVT]

Läckage på miljontals plastpellets längs västkusten

[2018-02-15] Trots flera internationella och nationella regelverk läcker miljontals plastpellets ut i haven från tillverkningsområdet i och omkring Stenungsund. Det visar en ny studie av forskare vid Göteborgs universitet.

[Göteborgs-Posten]

Anne Lundbergs lycka - livet efter skilsmässan

[2018-02-15] Hon är en av våra mest folkkära och hyllade programledare. Anne Lundberg har gåt...

[Expressen]

Svår balansakt att bedöma priset för tidigt godkända läkemedel / 15 FEB 2018

[2018-02-15] Susanna Wallerstedt, professor i farmakoterapi, Sahlgrenska akademin; överläkare, klinisk farmakologi, Sahlgrenska universitetssjukhuset, Göteborg Martin Henriksson, docent i hälsoekonomi,

[Läkartidningen]

Hellson återvänder till Hallsberg - visar Hasselblad-fotografier i Bergööska huset

[2018-02-15] Ända sedan hon tog examen i konstnärligt fotografi har hon drömt om att ställa ut i Bergööska huset. På lördag blir drömmen verklighet. Då är det vernissage för hennes första soloutställning "Nattljus".

[Nerikes Allehanda Premium]

Akademiska Hus: Rekordvinst om 8,3 Mdr

[2018-02-15] Kerstin Göransson Lindberg, vd för Akademiska Hus. För helåret redovisar Akademiska Hus en rekordvinst före skatt om 8.311 Mkr (6.714), vilket blev en vinst efter skatt om 6.453 Mkr (5.148).

[Tidningen Fastighetsaktien]

Fler skolor bör göra som Vingåker och ta in hjälp utifrån

[2018-02-15] Om det är någonting som behövs för att förbättra skolresultaten är det ödmjukhet. Ur den kommer förhoppningsvis insikten att om vi gör som vi alltid har gjort, får vi samma resultat som vi alltid har haft.

[Eskilstuna-Kuriren]

"Apokalypsen är inte så dum ändå"

[2018-02-15] Partierna tävlar plötsligt i att måla fram Sverige med så mörka penseldrag som möjligt - har prepperskulturen letat sig in i riksdagen?

[Sveriges Radio P1]

Fanni Metelius: Jag hoppas 'Hjärtat' blir en snackis

[2018-02-15] Hjärtat heter regissören Fanni Metelius långfilmsdebut. Ett relationsdrama om ve...

[Dagens Nyheter - Login]

Lokala köp - globala fakturor

[2018-02-15] På 1970-talet myntades begreppet "konsumism", en beskrivning av det marknadsekonomiska samhällets medborgare som köper sig lyckligare och bättre liv.

[Tidningen Syre]

Moderaternas valfilm rör upp känslor

[2018-02-15] Moderaterna i Göteborgs valfilm har diskuterats flitigt under veckan. Många menar att den svartmålar staden, medan M själva menar att den tar upp problem som andra sopar under mattan. "Det var en gång en stolt stad med en alldeles egen karaktär.

[Tidningen Syre]

Guide till nöjesveckan: Sarah Klang, dans och Pretty in pink...

[2018-02-15] Se kultklassikern Pretty in pink på Spegeln, upplev dansföreställningen "Sissy B...

[Sydsvenskan Premium]

Klart - då tillträder den nye stadsdirektören

[2018-02-15] På onsdag väntas kommunstyrelsen besluta att Johan Fritz anställs som stadsdirektör med tillträde den 1 maj. Det innebär att Ulf Fransson, som i dag är tillförordnad stadsdirektör, får tjänsten förlängd under perioden 1 april till och med 6 maj.

[Jnytt]

"Advokatkostnaderna skenar" - har domstolarna blivit en lyx för de som ha råd?

[2018-02-15] Har domstolarna blivit en lyx för de som har råd? Kan ett hot om stämning användas som utpressning? Det kan bli dyrt att processa - så dyrt att det kan ruinera både privatpersoner och företag.

[Dagens Juridik]

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2016-11-16
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://zool.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/GU_i_Media/
Utskriftsdatum: 2018-02-18