• Ny utbildning om undervattensfarkoster startar

[2017-05-24] För att kunna kartlägga havet på djupet behövs en flotta av undervattensfarkoster. Nu börjar en internationell utbildning där forskare ska utbildas i hur undervattensfarkosterna "gliders", bäst kan användas för att undersöka havet. Utbildningen drar igång den 28 maj på Kristineberg.

• Universitetskanslersämbetet kritiserar Göteborgs universitet

[2017-05-24] UKÄ riktar i en slutrapport stark kritik mot universitetets hantering av ett stort antal anställningsärenden.

• Undersöker havsissmältningens effekter i Arktis

[2017-05-24] I sommar åker forskare från Göteborgs universitet till Arktis för att delta i en internationell forskargrupp och studera vilka följderna blir om havsisen smälter i Arktis.

• Lägre förtroende kommunnivån än för riksnivån

[2017-05-24] Enligt de senaste årens SOM-undersökningar misstros kommunpolitiker mer än rikspolitiker, vi har lägre förtroende för kommunstyrelser än för riksdag och regering, och vi är nöjdare med demokratin i riket än i kommunerna. Dessutom anser svenskarna att korruption är vanligare förekommande på kommunnivå än på riksnivå. Detta enligt kapitlet Svenskens sviktande kärlek till kommunnivån, från kommande forskarantologin Larmar och gör sig till.

• Elever presterar sämre vid varmt klimat

[2017-05-24] Klimatförändringar drabbar inte bara jordbruket och människors möjligheter att försörja sig. Höga temperaturer påverkar även inlärningsförmågan. Laura Villalobos-Fiatt, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, har undersökt hur skolnärvaro i Costa Rica hänger ihop med höga temperaturer och regn.

• Ny metod främjar ögonkontakt med autistiska barn

[2017-05-24] En ny metod utvecklad vid Göteborgs universitet har positiva effekter i behandling av barn med autism. Det visas i en avhandling från Göteborgs universitet där den här metoden jämförts med andra.

• Tydligare kriterier för ansvar vid humanitära interventioner kan minska risk för övergrepp

[2017-05-24] Tydligare kriterier för vilka länder som har ansvar att agera kan motverka att omvärlden står passiv när övergrepp sker mot civilbefolkningar. Sådana kriterier kan också bidra till att kostnaderna för humanitära interventioner fördelas rättvist mellan olika länder. Det slås fast i en avhandling från Göteborgs universitet, som också beskriver hur sådana kriterier bör se ut.

• Världsledande arkeolog föreläser om Kretas minoiska bronsålderskultur

[2017-05-23] Den minoiska kultur som utvecklades under bronsåldern på Kreta är temat för Félix Neubergh-föreläsningen i arkeologi vid Göteborgs universitet. Den 30 maj talar professor Nanno Marinatos på temat "The Solar Goddess of Minoan Crete".

• Tarmfloran har nyckelroll vid behandling med klassisk diabetesmedicin

[2017-05-23] Nu klarnar bilden av hur det klassiska diabetesläkemedlet metformin verkar i kroppen. En studie vid Sahlgrenska akademin och universitetet i Girona indikerar att den kliniska effekten - stabilare blodsocker - uppnås via påverkan på tarmfloran.

• Stödet till par som genomgår fosterdiagnostik kan bli bättre

[2017-05-23] Att gå igenom behandling med fosterdiagnostik på embryon i samband med provrörsbefruktning ställer båda parter i en parrelation inför svåra beslut. För vissa finns en ökad risk för ångest och depression. Det är därför bland annat viktigt att stöd i samband med diagnostiken ges till både mannen och kvinnan. Det visar en ny avhandling från Göteborgs universitet.

• Michael Axelsson får pedagogiskt pris

[2017-05-22] Michael Axelsson, professor vid institutionen för biologi och miljövetenskap, har utsetts till mottagare av Naturvetenskapliga fakultetens pedagogiska pris 2017.

• HDK-studenten Hanna Trygg har designat årets Varvetmedalj

[2017-05-19] I helgen är det dags för Göteborgsvarvet, världens största halvmaraton. När löparna går i mål belönas de med en Varvetmedalj, som för fjärde året i rad utformats av en student vid Högskolan för design och konsthantverk, HDK. Hanna Trygg på kandidatutbildningen i smyckekonst är konstnären bakom årets medalj.