Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Universitetet i media

Mediabevakningsföretaget Retriever utför en kontinuerligt uppdaterad sammanställning av hur Göteborgs universitet skildras i media.

Aktuella pressklipp

Skola i Kungälv eldhärjad

[2017-04-29] En högstadieskola i Kungälv norr om Göteborg har delvis eldhärjats under natten. En stulen moped hittades på platsen ochpolisen har inlett en förundersökning om mordbrand. - Det känns ju väldigt sorgligt.

[Sveriges Radio]

Pengar och lycka hör ihop

[2017-04-29] Det slår en svensk lyckoforskare fast. Filip Fors lyckoforskar och hans rön utgör en del av en årligt återkommande mätning i ämnet från Göteborgs universitet.

[Dagens PS]

Peoples Climate March - Tillsammans för en hållbar framtid

[2017-04-29] Förändringar i klimatet är en av de fyra frågor som oroar oss mest, enligt SOM-institutet. De andra tre är antibiotikaresistens, terrorism och ökad främlingsfientlighet.

[Politism]

Trots allt kan vi glädjas över mycket

[2017-04-29] Ledare. Det är viktigt att komma ihåg att vi trots all oro lever vi i ett fantastiskt land.

[Norran]

Körsvennen: Initiativrika feminister

[2017-04-29] N yvalda partiledaren för Feministiskt initiativ, Victoria Kawesa, anklagas för att ha plagierat forskning och presenterat som sin egen.

[Svenska Dagbladet]

Nordfront - naziströrelsens skyltfönster

[2017-04-29] Hemsidan Nordfront är nazistiska Nordiska motståndsrörelsens skyltfönster som blandar propaganda med kulturartiklar och idoga aktivitetsrapporter.

[Avesta Tidning]

Ett artigt slut på ett samtal

[2017-04-29] Om man säger "vi äter så" eller "han springer så", pekar man ut något speciellt sätt att äta och springa. Med "vi säger så" är det annorlunda.

[Göteborgs-Posten]

Enkät: Politikerna svarar om lärarnas ställning

[2017-04-28] Skolvärlden frågade tio personer inom skolans värld om lärarnas ställning. Här är deras svar. HAR LÄRARNAS STÄLLNING FÖRSVAGATS?

[Skolvärlden]

Med läkaren i mobilen går det att rädda liv

[2017-04-28] Långa vårdköer och överarbetad vårdpersonal, det är rubriker som idag ofta dyker upp i svensk press. Nu har Sverige satt som mål att vara ledande inom e-hälsa år 2025, och att ta tekniken till hjälp för att underlätta för vården.

[Dagensanalys.se]

Jobbigast är att inte jobba alls. Att räknas bort.

[2017-04-28] Nio till fem och lön den tjugofemte. Så ser det ut för allt färre. Men fortfarande känns ett jobb som A och O. Inte minst för dem som inget har.

[Sydsvenskan]

Bara utländska jättar ökar reklamintäkterna

[2017-04-28] Hela tillväxten på reklammarknaden i Sverige och Norge under 2015 och 2016 gick till utomnordiska aktörer, främst Facebook och Google. Tillväxten hos dessa utomnordiska teknikbolag på den nordiska marknaden var enorma 30 procent.

[Sveriges Radio P1]

Nowa ökar med tre konsulter

[2017-04-28] ARBETARRÖRELSER. Kommunikationsbyrån Nowa Kommunikation utökar personalstyrkan med tre seniorkonsulter. Men byrån vill få in ytterligare talanger.

[Dagens Opinion]

Fler anklagelser om plagiat mot FI:s partiledare

[2017-04-28] Anklagelserna om plagiat fortsätter att komma mot FI:s partiledare Victoria Kawesa. Tidigare Umeåbon och kulturprofilen Cecilia Gärding polisanmälde henne för fyra år sedan.

[Folkbladet.nu]

Riv vetenskapens elfenbenstorn

[2017-04-28] Forskningsresultat får inte fastna på laboratoriet eller i kammaren. Det är statens enskilt största verksamhet med en omsättning på totalt 67 miljarder kronor och som har runt 75 000 anställda.

[Hallandsposten]

3 tips: Så hittar du innovativa talanger

[2017-04-28] Bara uppmuntran från chefen räcker inte för att öka innovationstakten. I stället är det medarbetarens förmåga att ta egna initiativ som avgör om det faktiskt blir någon innovation i slutändan, visar en ny studie från Göteborgs universitet.

[Chef]

Ny studie av abborrar visar att fiskar kan få värmeslag - hjärtat styr

[2017-04-28] Många, men långt ifrån alla fiskar kan anpassa sig till ökande havstemperaturer. Fiskens hjärta tycks styra. Det visar ny forskning från Göteborgs universitet.

[Norrtelje Tidning]

Remiss av SOU 2017:35 Samling för skolan - Nationell strategi för kunskap och likvärdighet

[2017-04-28] Diarienummer: U2017/1967/S Här kan du ta del av till vilka instanser regeringen har remitterat SOU 2017:35 Samling för skolan - Nationell strategi för kunskap och likvärdighet.

[Regeringskansliet]

Forskning: Faktorerna som utmärker framgångsrika skolor

[2017-04-28] Samförstånd, stabilitet och tydlighet - det är några av faktorerna som utmärker framgångsrika skolor. Det visar ny forskning vid Göteborgs universitet.

[Skolvärlden]

Abiskodalen fångad på duk

[2017-04-28] Med kamera fångar hon in glimtar av den storslagna naturen i Abisko och återskapar den sedan med färg och pensel på målarduken. Nu finns chansen att se Charlotta Rosengrens målningar från Abiskodalen på Kiruna stadshus.

[Norrländska Socialdemokraten]

Ny utredning betonar styrning snarare än resurser och forskning

[2017-04-28] Styrning för starka och ansvarsfulla lärosäten. Det är namnet på den sedan länge aviserade utredning som regeringen gav startsignal för på torsdagen. Utredare blir Pam Fredman, avgående rektor för Göteborgs universitet.

[Universitetsläraren]

Utbildning Livslångt lärande i fokus för högskoleutredning 28 Apr 10:49 Karin Bromander

[2017-04-28] Utbildning Större möjligheter att läsa på distans och deltid och enklare validering av reell yrkeskompetens. Livslångt lärande är en av de delar som lyfts i direktiven för utredningen av högskolans styrning och resurstilldelning.

[Arbetsvärlden]

Därför firar vi Valborg

[2017-04-28] Valborsgsfirandet i Sverige har anor tillbaka till medeltiden och tyska rötter. Inslaget med festande ungdomar har alltid varit ett genomgående tema. Tradition med långa anor.

[Allas]

Utöya fick Lina att bestämma sig

[2017-04-28] Förstamaj blir hektisk för Lina Ahl, Falköping. Hon ska hinna med tre firanden, varav ett som talare. - Det är den viktigaste dagen på hela året för arbetarrörelsen.

[Skaraborgsbygden]

Google och Facebook är mest framgångsrika i Sverige

[2017-04-28] Nätjättarna Google och Facebook får en större del av annonskakan i Sverige än i de övriga nordiska länderna visar en ny rapport från Nordicom vid Göteborgs Universitet.

[Dagensanalys.se]

Scandinavian biopharma stärker upp med ny CFO

[2017-04-28] Av Mikael Mildén Peter Liss kommer in med stor erfarenhet av branschen. I slutet av februari tillträdde Peter Liss befattningen som Scandinavian biopharmas CFO. Han kommer också att ansvara för affärsutveckling.

[Life Science Sweden]

Moa Persson får studenternas pris 2017

[2017-04-28] Moa Persson är hållbarhetskoordinator med fokus på studentmedverkan, på Göteborgs Miljövetenskapliga Centrum vid Göteborgs universitet och Chalmers. Hon är årets mottagare av studenternas pris - Guldtummen.

[Spionen]

Styrningen av högskolan ska utredas

[2017-04-28] Regeringen har gett Pam Fredman, rektor vid Göteborgs universitet, i uppdrag att göra en samlad översyn av de statliga universitetens och högskolornas styrning, inklusive resurstilldelning.

[Publikt]

Global Challenges-seminarium: Förändrade medielandskap - demokratins klimatfråga?

[2017-04-28] Medierna är en central del av demokratin, men förändringarna av medielandskapen leder till en rad utmaningar för demokratin och dess sätt att fungera.

[Medarbetarportalen]

Närhet och förarlösa bilar formar framtidens stad

[2017-04-28] Tänk dig en stad där du har nära till allt och inte behöver en bil. En stad som domineras av gång- och cykeltrafikanter samt kollektiv-trafik och där ytan som nu används för gator och parkeringsplatser blir en mötesplats för människor.

[Naturvetarna]

Högskolans styrning och resurser utreds

[2017-04-28] Högskolor och universitet behöver en modell anpassad till 2020-talets behov, säger Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning,

[Ingenjören]

Assar Gabrielssons pris för effektiv behandling av cancer

[2017-04-28] Assar Gabrielssons pris 2017 ges till Joydeep Bhadury för hans viktiga forskning som ökar kunskapen om hur cancer utvecklas och i framtiden kan bidra till effektiv behandling av olika cancerformer. Prissumman är på 100 000 kronor.

[Onkologi i Sverige]

Imponerande privat samling visas

[2017-04-28] Svenrobert Lundquist har samlat grafisk konst i mer än ett halvsekel. Nu visas ett urval av konsten på Konstlitografiska museet på Helliden med start på Valborgsmässoaftonen.

[Skövde Nyheter]

"Det här är som en drog för mig"

[2017-04-28] GÖTEBORG. Satsningen mot den absoluta världstoppen bromsades in av en efterhängsen fotskada. Operationen gjorde att Lina Strand, 28, fick ställa in hela orienteringssäsongen 2015 - vilket fick henne att ta ännu ett kliv i sin utveckling.

[GT]

Även fiskar kan få värmeslag!

[2017-04-28] Fiskar kan anpassa sig till ökande havstemperaturer, men inte alla. Det finns risk för att hela populationer kan dö ut när klimatet förändras. Och det är troligen fiskens hjärta, som avgör i hur varmt vatten en fisk kan leva.

[FishEco]

Sven-Eric Liedman: Kunglig bastion mot vinstbesatt vetenskap

[2017-04-28] I en universitetsvärld som saknar tålamod för annat än omedelbart nyttobaserad forskning spelar de anrika kungliga akademierna och sällskapen en allt viktigare roll.

[Svenska Dagbladet]

Styr & Ställ på väg till Mölndal

[2017-04-28] Många har länge drömt om ett system med lånecyklar i Mölndal. Och nu ser det ut att vara på väg. Om allt går i lås kan de första cyklarna vara på plats före årsskiftet.

[Mölndals-Posten]

De lever tillsammans i musiken

[2017-04-28] Öjersjö När paret Tina Ljungkvist och Ragnar Arnberg berättar vad de jobbar med blir människor ofta mycket nyfikna.

[Partille Tidning]

Två svenskar bland de våldsammaste djuraktivisterna i Europa

[2017-04-28] Gravskändning, dödshot, medhjälp till mordbrand och en yxattack. ATL har kartlagt djuraktivisterna som attackerat djurbönder - och gruppen som bedöms vara den mest militanta djurrättscellen någonsin.

[ATL Lantbrukets Affärstidning]

Majoriteten vill se färre flyktingar till Sverige

[2017-04-28] 22 delningar Majoriteten vill se färre flyktingar till Sverige x En en ny opinionsundersökning från SOM-institutet vid Göteborgs universitet visar att de flesta svenskar vill minska flyktingmottagandet.

[Nya Dagbladet]

Globala teknikföretag står för hela den digitala annonstillväxten i Norden

[2017-04-27] Kampen om reklamen - omslag. Foto: Göteborgs universitet. Medieföretagen är beroende av annonsintäkter för sin överlevnad.

[Aftonkuriren]

Nina Due har designkompetensen och det krävs för att skapa förtroende

[2017-04-27] Nina Due blir ny museichef för Röhsska museet i Göteborg. Museet som under de senaste åren kantats av turbulens har sedan februari hållit stängt på grund av arbetsmiljöproblem.

[SVT Nyheter]

Betalande läsare på nätet allt viktigare för mediebolag

[2017-04-27] Sjunkande upplagor och ras i annonsintäkter. Ändå når traditionella medier, totalt sett, allt fler läsare. Samtidigt kapar Google och Facebook åt sig en allt större del av den växande digitala annonsmarknaden.

[IVA-aktuellt]

Amanda Selinder ställer ut på hemmaplan

[2017-04-27] Amanda Selinder framför ett av sina konstverk som hon just nu visar på Eriksbergs museum. Foto: Ann-Christin Antonsson Kroppsliga processer så heter Amanda Selinders utställning som just visas på Eriksbergs museum.

[Tranås-posten]

Åklagare om Kevin-fallet: Kan behöva granskas igen

[2017-04-27] Niclas Wargren, chefsåklagare i Karlstad, säger nu att det är möjligt att titta på förundersökningen i Kevin-fallet igen för att se om det finns skäl att granska den.

[Svenska Dagbladet]

I Nadja Itäsaaris musik möts betongförort med mytisk skog

[2017-04-27] Singer-songwritern Nadja Itäsaari spelar musik som kan ses som en blandning av folk, pop, jazz och blues med inslag av naturnära mystik. Hon uppträder på Finntastic Festival i Göteborg fredag 28.4.

[Sveriges Radio Sisuradio]

Minister besökte SU för att presentera utredare

[2017-04-27] UTBILDNINGSPOLITIK Under torsdagen kom Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, till Stockholms universitet för att presentera direktiven för en ny utredning om högskolans styrning och resurstilldelning.

[Gaudeamus]

Pam Fredman utreder framtidens styrning av universitet och högskolor

[2017-04-27] Helene Hellmark Knutsson presenterade den särskilda utredaren, Pam Fredman, vid ett seminarium. Foto: Anna-Karin Landin/Stockholms universitet.

[Medarbetarportalen]

Forskare: Du som är i åldern 60 - 75 år är som allra lyckligast

[2017-04-27] En ny studie visar, inte helt överraskande, att fritiden är viktigare för vårt välmående än arbetet, men också att vi är som lyckligast efter 60.

[ICA kuriren]

Hon tar över problemtyngt Röhsska

[2017-04-27] Nina Due utses av Göteborgs kulturförvaltning till ny chef för Röhsska museet. Hon hoppas kunna lösa de arbetsmiljöproblem som tvingade museet att stänga tidigare i år. De anställda ska känna sig värdesatta och inspirerade, säger hon.

[Östgöta Correspondenten]

Hon tar över problemtyngt Röhsska

[2017-04-27] Nina Due utses av Göteborgs kulturförvaltning till ny chef för Röhsska museet. Hon hoppas kunna lösa de arbetsmiljöproblem som tvingade museet att stänga tidigare i år. De anställda ska känna sig värdesatta och inspirerade, säger hon.

[Enköpings-Posten]

Här är Röhsskas nya chef

[2017-04-27] Nina Due, med lång erfarenhet från bland annat Design Museum i London, blir ny chef för Röhsska museet. Tidigare i veckan gav Arbetsmiljöverket grönt ljus och under torsdagen presenterade Röhsska sin nya chef.

[GöteborgDirekt]

Fi-ledare polisanmäld för plagiat

[2017-04-27] TT 13:52 | Feministiskt initiativs nyvalda partiledare Victoria Kawesa anklagas för att ha plagierat en annan forskares verk.

[Norrköpings Tidningar]

Nina Due ny chef för Röhsska

[2017-04-27] Kommer från Design Museum i London. Röhsska museets nya chef heter Nina Due. Efter 15 år som utställningschef på Design Museum i London är hon nu lektor på Högskolan för design och konsthantverk i Göteborg.

[Vårt Göteborg]

Norrman ny rektor för Karolinska institutet

[2017-04-27] TT 13:28 | Ole Petter Ottersen blir ny rektor för Karolinska institutet (KI) i Solna, har regeringen beslutat. Ottersen, professor i medicin, är i dag rektor vid universitetet i Oslo. Han börjar sin tjänst på KI den 1 augusti.

[Västerviks-Tidningen]

Styrningen av universitet och högskolor ses över

[2017-04-27] Regeringen ger en särskild utredare i uppdrag att göra en samlad översyn av universitetens och högskolornas styrning och resurstilldelning.

[Regeringskansliet]

Norrman ny rektor för Karolinska institutet

[2017-04-27] TT 13:28 | Ole Petter Ottersen blir ny rektor för Karolinska institutet (KI) i Solna, har regeringen beslutat. Ottersen, professor i medicin, är i dag rektor vid universitetet i Oslo. Han börjar sin tjänst på KI den 1 augusti.

[Norrköpings Tidningar]

Inledare : Dags att undersöka alternativen på allvar

[2017-04-27] Första maj närmar sig och med den, diskussionerna vi snart inte kan ducka för längre. Är människan verkligen till för produktionen, är lönearbete allt och hur länge ska Sverige undvika basinkomstfrågan?

[Fria Tidningen]

Fastklämd man räddad av kollegor i Stenungsund

[2017-04-27] En man klämdes fast i lyftkranen på en lastbil i Stenungsund på torsdagseftermiddagen. Han fördes med ambulanshelikopter till Sahlgrenska universitetssjukhus och tillståndet uppges vara stabilt.

[TTELA]

Man fastklämd i lastbilskran - räddades av kollegor

[2017-04-27] En man i 40-årsåldern skadades i en arbetsplatsolycka i Stenungsund på torsdagen. Ambulanshelikopter skickades till platsen och förde mannen till sjukhus.

[SVT Nyheter Väst]

Hon blir ny chef för Röhsska

[2017-04-27] TT 13:23 | Nina Due utses som ny chef för Röhsska museet i Göteborg, meddelar stadens kulturförvaltning. Den nya museichefen tillträder i augusti och kommer närmast från Högskolan för design och konsthantverk där hon är lektor.

[Västerviks-Tidningen]

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2016-11-16
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?