Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Universitetet i media

Mediabevakningsföretaget Retriever utför en kontinuerligt uppdaterad sammanställning av hur Göteborgs universitet skildras i media.

Aktuella pressklipp

Textilkonstnär fick kulturpriset

[2017-09-19] Elsa Agélii, textilkonstnär från Tanum, fick regionens kulturpris på 150 000 kronor. - Jätteskönt, jag var nästan pank, sa 79-åringen. Pristagaren har ägnat sig åt så kallade dagboksbroderier med politisk udd.

[Skaraborgs Allehanda]

Professor: inga klara samband mellan våld och sociala problem

[2017-09-19] Våldoch skjutningar är inte förortsproblem utanen följd avatt tungt kriminella inte stoppas, menar professor Sven-Åke Lindgren som besöker Borås ikväll.

[Sveriges Radio Sjuhärad]

Elsa Agélii prisas för sitt konstnärskap

[2017-09-19] Textilkonstnären Elsa Agélii får regionens kulturpris. Och det är en livslång gärning som belönas.

[Bohusläningen]

Statsvetare om läget: "Inte rädd att samarbeta med SD"

[2017-09-19] För första gången har M, KD och SD gjort gemensam sak. Nu spekuleras det om misstroendevoteringen mot försvarsminister Peter Hultqvist innebär det första steget mot ett nytt potentiellt regeringsalternativ.

[Svenska Dagbladet]

Vita Bergen på turné kommer till Klubb Mono

[2017-09-19] Photo: Olof Grind från Vita Bergens facebooksida Vita Bergen kallas för en svensk underground-succé, och det är precis vad detta indiepopband från Göteborg är - fast i hög fart på väg vidare från underground.

[Örebroguiden]

Elsa Agélii får Västra Götalandsregionens kulturpris 2017

[2017-09-19] Vinnaren av Västra Götalandsregionens kulturpris 2017 är textilkonstnären Elsa Agélii. Priset delades ut idag den 19 september, under regionfullmäktiges sammanträde i Göteborg.

[Västra Götalandsregionen]

Otydliga kompetenskrav och arbetstider för vikarierande ambulansförare

[2017-09-19] Det återstår brister inom svensk ambulanssjukvård i arbetet med såväl nollvisionen som arbetsmiljö. Det visar en ny forskningsrapport om förarkompetens och trafiksäkerhet vid anställning av sommarvikarierande förare inom ambulanssjukvården.

[Umeå universitet]

Vita Bergen på plats i Huskvarna

[2017-09-19] Indiepopbandet Vita Bergen från Göteborg har kallats för en svensk underground-succé. Nu kommer gruppen till Huskvarna Folkets Park den 25 november.

[Jnytt]

Valfläsk mättar sällan folkets hunger

[2017-09-19] Magdalena Andersson dukar upp en höstbudget som dignar av valfläsk. Men funkar s...

[Sydsvenskan]

Sjölund: Rakt in i kaklet rusar vi förbi döden

[2017-09-19] Ledare Jag står vid bankomaten och trycker in fel kod. Efter ytterligare ett försök ger jag upp och går hem. Jag tänker inte som det vårdslöst skämtas ibland: Har jag fått alzheimers?

[Hela Hälsingland]

Textilkonstnären Elsa Agélii är Västra Götalandsregionens kulturpristagare 2017

[2017-09-19] En makalös textilkonstnär" som "fortsatt att brodera sig in i de offentliga och privata rummen, det vill säga i människors hjärtan", skriver juryn i motiveringen.

[Göteborgs-Posten]

Forskaren: Nazisternas nya symboler måste prövas i domstol

[2017-09-19] Extremismforskaren Christer Mattsson menar att nazisternas estetik och symbolik har förändrats drastiskt sedan 90-talet. Han menar att det är dags för domstolarna att på nytt pröva var gränsen för hets mot folkgrupp går.

[SVT Nyheter]

Trots nazistsymbolen - stoppades inte av polisen

[2017-09-19] Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen demonstrerade utan tillstånd i Göteborg i söndags - som vanligt med flaggor och emblem föreställande Tyrrunan.

[ETC]

Yvonne Hirdmans historiska berättelse klingar bekant även i ...

[2017-09-19] Genom att beskriva slutstriderna under andra världskriget visar Yvonne Hirdman p...

[Sydsvenskan]

Yrkesgrupperna som flyttar hem till landsbygden

[2017-09-19] Manliga bönder och kvinnliga lärare är de yrkeskategorier som är mest benägna att flytta tillbaka hem till landsbygden efter sina studier. Det visar en undersökning vid Göteborgs universitet.

[Land]

12-åring erkände mord - nu kritiseras utredningen: "Han funderar på att ta livet av sig och ändå fortsätter förhören"

[2017-09-19] 7:28 Spela Ett sexton år gammalt mordfall i Södertälje har upprört många efter Dagens Nyheters avslöjande. Det är en historia som har många paralleller med fallet Kevin i Arvika.

[TV4]

Så har tillvaron för demenssjuka förbättrats

[2017-09-19] Helle Wijks forskning har förbättrat vårdmiljön för många svenskar med demenssjukdom. I våras fick hon, som första sjuksköterska, Silviahemmets stora forskningsstipendium på 50 000 kronor.

[Göteborgs-Posten]

Carmen får nytt liv på Uppsalascen

[2017-09-19] Lyssna Operornas opera, "Carmen" ska få nytt liv på Uppsala stadsteater. Musiker, sångare och skådespelare ska gestalta den storslaget dramatiska berättelsen på ett sätt som inte har upplevts förut.

[Upsala Nya Tidning]

Tidiga betyg kan riskera skolans mål

[2017-09-19] Betyg i lägre årskurser och fler nationella prov har införts. Men en studie vid Göteborgs universitet visar hur delar av undervisningens och skolans syften och mål därmed riskerar att gå förlorade.

[Statskoll]

Stressade söker vård av rädsla för demens

[2017-09-19] En ny grupp patienter, personer mellan 50 och 65 år, har börjat söka sig till vå...

[Dagens Nyheter - Login]

Forskare: Ökande klyftor ger minskat stöd för klimatomställning

[2017-09-19] I samhällen med stora klyftor kan tron på människans dominans över naturen stå i vägen för en nödvändig klimatomställning.

[Dagens Arena]

Nyanlända ger hopp åt apoteksbranschen

[2017-09-18] Det råder brist på apotekare och receptarier i hela landet. Det beror bland annat på att antalet apotek har ökat sedan avregleringen 2009, och ser ut att fortsätta göra det.

[Tidningen Ergo]

Polisen glömde bort tips om nazidemonstration

[2017-09-18] INRIKES Samhälle. Polisen fick ett anonymt tips två dagar före nazistdemonstrationen i Göteborg i söndags - men tappade bort det. Det bekräftar chefen för polisens kommunikationscentral, Daniel Norlander.

[Aftonbladet]

"Partierna vann och Jesus försvann"

[2017-09-18] - De politiska partierna vann och kyrkan förlorade och Jesus försvann. Så summerar forskaren Jan Strid årets kyrkoval.

[Nya Wermlands-Tidningen]

Haltar sig fram med lek och allvar

[2017-09-18] 170918] Pontus Stenshälls uppsättning av Utvandrarna på Göteborgs stadsteater genomsyras av en sorts folkloristisk lekfullhet, vars form rättar in sig i en scenisk berättartradition som då och då förlorar sig i ren buskis.

[Alba]

Polisen, politikerna och nazistmarschen

[2017-09-18] Förmodligen har det inte undgått någon av våra läsare, att politiker, kulturpersonligheter och ledarskribenter anser sig veta bättre än poliser och polischefer hur lagen skall tolkas.

[Blåljus]

Har förare av ambulanser - den körkompetens som krävs..?

[2017-09-18] NY UNDERSÖKNING OM KÖRKOMPETENS OCH ARBETSTIDER FÖR SEMESTERVIKARIER INOM AMBULANSSJUKVÅRDEN En ny forskningsrapport om förarkompetens och trafiksäkerhet vid anställning av sommarvikarierande förare inom ambulanssjukvården har utkommit.

[Samverkan 112]

Buller i havet hotar fiskars parning

[2017-09-18] Sand- och lerstubb förlitar sig på ljud när de ska finna en partner. Nu visar en ny avhandling från Göteborgs universitet att båda arternas fortplantning försvåras av buller.

[Fiskejournalen]

Buller i havet försämrar parning för fiskar

[2017-09-18] I en ny avhandling från Göteborgs universitet visas att ljudföroreningarna under ytan försvårar fortplantning för sand- och lerstubb, som är en viktig föda för unga torskar. Honorna hör helt enkelt inte hanarna i miljöer med mycket båttrafik.

[Natursidan]

Viktigt att hantera etisk valhänthet / 18 SEP 2017

[2017-09-18] Vi behöver ett bra regelverk som stöd för etisk granskning av all forskning och sjukvård och en fungerande utbildning i etik, inte minst riktad till ansvariga chefer inom respektive verksamhetsfält.

[Läkartidningen]

Fortfarande många frågetecken om livmoderstransplantationer / 18 SEP 2017

[2017-09-18] Under sommaren föddes ytterligare två barn efter livmoderstransplantationer i Sverige, vilket innebär att åtta barn hittills blivit till tack vare forskning vid Sahlgrenska akademin. Men flera etiska frågetecken kvarstår.

[Läkartidningen]

Nytt forskningscenter invigt vid Mölndals sjukhus

[2017-09-18] Nyligen invigdes det nya forskningscentret Hus R vid Mölndals sjukhus, en unik satsning som på 7000 kvadratmeter samlar forskning, utveckling och utbildning inom området rörelseorganen.

[Byggnyheter]

Patient var god dröj!

[2017-09-18] Det blir allt svårare att ta sig fram till vård i den landstingsstyrda sjukvården. Det visar Sjukhusläkarens granskning av väntetider under juli och augusti.

[Sjukhusläkaren]

Statsvetare: Partipolitiska statsvetare - ett fullständigt självmål

[2017-09-18] STATSVETENSKAP. Mikael Sandberg, professor i statstevetenskap vid Högskolan i Halmstad tycker att i stort sett all svensk statsvetenskap är politiserad och han är starkt kritisk till statsvetare som Ulf Bjereld dom dessutom är öppet

[Dagens Opinion]

Polisen kontrar mot Lööfs kritik

[2017-09-18] En ordstrid mellan polis och politiker har blossat upp efter en nazistdemonstration i Göteborg i helgen.

[TTELA]

Fiskhanar lockar honor med sång

[2017-09-18] Buller i havet kan hindra sand- och lerstubb, två fiskarter som lever på grunt vatten runt hela Sveriges kust, att para sig. Det visar en ny avhandling vid Göteborgs Universitet.

[Nya Lidköpings-Tidningen]

Polisen kontrar mot Annie Lööfs kritik: "Obegripligt"

[2017-09-18] Nazistiska NMR demonstrerade i Göteborg utan tillstånd. Nu utreder polisen lagbrott, som i värsta fall kan leda till böter. Aktionen har också väckt debatt - mellan Centerledaren och polisen.

[Svenska Dagbladet]

Fiskhanar lockar honor med sång

[2017-09-18] Buller i havet kan hindra sand- och lerstubb, två fiskarter som lever på grunt v...

[Helsingborgs Dagblad]

Motivet påverkar hur IVF-behandling känns

[2017-09-18] Hur man upplever en hormonbehandling inför provrörsbefruktning, IVF, beror på varför man väljer att genomgå den.

[Dagens Medicin]

Dalsland och Åmål på Bokmässan

[2017-09-18] Den 28 september till 1 oktober deltar Dalslandskommunerna, Dalsland Turist AB och Stenebyskolan med en stor gemensam monter på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg.

[Nya Wermlands-Tidningen]

Fiskhonor gillar hanar som sjunger

[2017-09-18] Ökat buller i havet verkar minska parningsbenägenheten för fiskar, visar forskning från Göteborgs universitet. Ljudföroreningarna försvårar fortplantningen för sand- och lerstubb, som är viktig föda för unga torskar.

[Forskning.se]

Oklar feber hos patient med MS och rituximabbehandling var neoehrlichios / 18 SEP 2017

[2017-09-18] Ny fästingburen infektion som är svår att diagnostisera Arya Dadgar, vikarierande underläkare, infektionskliniken, Norra Älvsborgs länssjukhus, Trollhättan Anna Grankvist, molekylärbiolog, doktorand, klinisk mikrobiologi,

[Läkartidningen]

Kyrkovalet ett misslyckande för Sverigedemokraterna

[2017-09-18] SVERIGE Gårdagens kyrkoval blev ett misslyckande för Sverigedemokraterna. Det säger statsvetaren och kyrkovalsexperten Jan Strid till Nyheter Idag.

[Nyheter Idag]

Vilket EU vill du ha?

[2017-09-18] Höstens EU-toppmöte om sociala frågor och EU:s framtid Visste du att hälften av alla beslut som tas av kommun- och regionfullmäktige påverkas direkt av EU?

[Västra Götalandsregionen]

Kändisar gästar halländsk familjepodd

[2017-09-18] Podcasten Bonuspappan & Plusmamman från Varberg kan numera nås även via HN-webben. Under hösten ska bland annat en tv-känd världsmästare intervjuas.

[Hallands Nyheter]

SD fick hundratusentals att rösta i kyrkovalet - experten: Skattebetalarna står för notan

[2017-09-18] SVERIGE Sverigedemokraterna gjorde att hundratusentals medlemmar i Svenska Kyrkan röstade i årets kyrkoval. Valdeltagandet har inte varit så stort sedan 1950 berättar kyrkovalsexperten Jan Strid för Nyheter Idag.

[Nyheter Idag]

Miljövetare med dragning till rymden

[2017-09-18] Författaren och miljövetaren Emanuel Blume lyfter teman om både hopp och uppgivenhet i sin debutroman Nomadplaneten. Kultur Som tonåring på Tjörn sökte Emanuel Blume efter en större värld.

[Uppsala Fria Tidning]

Ökat valdeltagande i kyrkovalet

[2017-09-18] Steg från 13 till 18 procent - hör Ulf Bjäreld, S-märkt professor i statsvetenskap och Jan Strid, statsvetare och universitetslektor på Göteborgs universitet.

[Aftonbladet Webb-TV]

Kyrkovalet: Rejält uppsving för valdeltagandet

[2017-09-18] Socialdemokraterna störst - Sverigedemokraterna ökar mest Andreas Holm KYRKOVALET. Söndagens kyrkoval fick högsta valdeltagandet sedan 1950. Över 18 procent röstade, vilket kan jämföras med knappa 13 procent föregående val.

[Lokaltidningen Lund]

Antidepressiva till barn allt vanligare

[2017-09-18] Antidepressiva piller ges i allt större utsträckning till barn.

[Dagens Medicin]

Aya fick barn - portades från SFI

[2017-09-18] Aya Zread blev portad från Svenska för invandrare, SFI, när hon fick barn trots att hon ville läsa vidare. Hon menar att Göteborgsreglerna är en kvinnofälla. För fyra år sen kom palestinska Aya Zread till Sverige och Bergsjön.

[SVT Nyheter Väst]

ÄNTLIGEN - Svenska forskare har hittat protein som stoppar fett

[2017-09-18] Forskare vid Göteborgs universitet har upptäckt proteiner som är specifikt nödvändiga för att hantera kost som innehåller mättade fetter.

[Höglandsnytt]

Marina experter samlas: Arktis vatten behöver ökat skydd mot klimatförändring och havsförsurning

[2017-09-18] 21- 22 september, samlas 65 marina experter i Helsingfors för att diskutera hur man kan skapa ett ökat skydd av djur och växter i Arktis vatten.

[Havs- och vattenmyndigheten]

Över 900 000 röstade i kyrkovalet

[2017-09-18] Valdeltagandet i årets val till Svenska kyrkan visar sig vara det högsta sedan 50-talet. Socialdemokraterna fick flest röster och Sverigedemokraterna ökade mest procentuellt, enligt SR.

[Skånska Dagbladet]

Experter: Stör de inte ska polisen låta det fortgå

[2017-09-18] Många har upprörts över att nazister demonstrerade utan tillstånd i Göteborg på söndagen. "Nu räcker det", twittrade till exempel C-ledaren Annie Lööf.

[Omni]

Språket temperaturmäter samhället

[2017-09-18] När språkets gränser förskjuts inom de sociala normer ett samhälle har satt upp, förskjuts även normer för accepterade beteenden. Därför måste politiker under valåret ta ansvar för sin retorik. Ut med packet!

[Dagens Arena]

Nu ska vi få bättre koll på arters anpassningsförmåga

[2017-09-18] Nu ska genetiken börja användas mer för att visa hur sårbar naturen är för miljöförändringar. Ett nytt projekt ska utveckla metoder för en genetisk miljöövervakning. Det handlar om ett projekt som har startats av Havs- och vattenmyndigheten.

[Sveriges Radio Vetenskapsradion]

Nyanlända apotekare snabbutbildas i Uppsala

[2017-09-18] Det råder brist på apotekare i landet. För att lösa efterfrågan har Uppsala universitet startat en utbildning där nyanlända med apotekarexamen snabbare ska komma ut på arbetsmarknaden.

[SVT Nyheter Uppsala]

Över 900 000 röstade - politiska partierna går fram

[2017-09-18] Valdeltagandet i kyrkovalet ser ut att hamna på över 18 procent, vilket skulle vara det högsta sedan 1950-talet, rapporterar TT. Socialdemokraterna, Centern och Sverigedemokraterna ser alla ut att få ökat stöd.

[Omni]

Vårdens systemfel skapar onödigt lidande

[2017-09-18] Sjukvården lider av ett systemfel som aldrig kommer att förändras så länge som varken politiker eller ledande tjänstemän erkänner fel och brister, skriver Håkan Hedman, Njurförbundet.

[Göteborgs-Posten]

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2016-11-16
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?